12. maaliskuuta 2019

Esko Valtaoja: Ensimmäinen koira kuussa

Esko Valtaoja: Ensimmäinen koira kuussa, 2014
Ursa
480 sivua
äidinkielen kurssi
★★★★✰

Ensimmäinen koira kuussa on kolumnikokoelma, jossa on Valtaojan kirjoittamia kolumneja 12 vuoden ajalta. Jokainen kolumni on noin kolmen pokkarisivun mittainen, mikä tekee kokoelmasta erinomaisen seuralaisen esimerkiksi työmatkoille. Yksi kolumni on nopeasti luettu, ja usko tai älä, mutta ne ovat koukuttavaa kamaa. Päädyin puolivahingossa lukemaan teoksen kannesta kanteen parin ensimmäisen kolumnin jälkeen.

Useimmat historian hirmuvaltiaat ovat aloittaneet uransa tarkoituksenaan luoda parempi maailma, mutta yhtäkään ei maailma ole kaivannut takaisin heistä kerran eroon päästyään.

Valtaojan tyyli kirjoittaa kolumneja on raikas ja humoristinen, vaikka hän kirjoittaakin totisista aiheista politiikasta, ilmastonmuutoksesta ja tieteen rahoituksesta. Valtaojalla on rohkeita mielipiteitä, jotka hän pystyy muutaman sadan sanan mittaisessa kolumnissa silti perustelemaan järkevästi. Teoksen takakannessa hakemani asia on selitetty huomattavasti paremmin:
"Hän [Valtaoja] kirjoittaa napakasti argumentoiden ja avartaa lukijan kokemuspiiriä hienovaraisesti. Kokoelma on raikas kooste suomalaista ajattelua etevimmillään."
Myönnän, että Valtaoja sai myös minut vakuuttuneeksi siitä, että ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa tärkeintä on panostaa uusiin teknologioihin, jotka ovat edeltäjiään ympäristöystävällisempiä. Ennen minäkin kuuluin porukkaan, jonka mielestä autoilu pitäisi kieltää lailla ja luomu on paras mahdollinen vaihtoehto. Oma kokemukseni on hyvä esimerkki siitä, kuinka mediassa tarvitaan myös vastakkaisia ääniä, jotta ihminen voi oikeasti sanoa olevansa jotain mieltä asioista.

Älkää äänestäkö poliitikkoa, joka väittää olleensa aina oikeassa. Äänestäkää poliitikkoa, joka myöntää erehtyneensä. Se voi jopa puhua totta, ainakin joskus.

Kokoelmaan mahtuu joukko erilaisia kolumneja niin lukemisen ilosta kuin naisista aina tähtitieteeseen ja ilmastonmuutokseen. Jos sinua vähääkään kiinnostaa laajentaa maailmankatsomustasi tai haluat nopeaa luettavaa nopeaan elämään, Ensimmäinen koira kuussa on varmasti sinua varten.

Kuten aina, äänekkäimpiä vastustajia ovat vähiten tietävät.

1 kommentti:

  1. Kiitos kirjan esittelystä. On varmasti lukemisen arvoinen kirja, ilmastonmuutos on tärkeä asia. Olipa kiva löytää blogisi, liityinkin heti lukijaksi. Uusien blogikavereiden löytäminen on ilo! Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

    VastaaPoista